Kartītes, atklātnes, pastkartes.

Apsveikuma kartītes

Nepamatoti atstājām novārtā seno tradīciju nokausēt pastniekus”, izpušķot radu-draugu dzīvokļus un sadarbības partneru kantorus ar savām apsveikumu kartītēm. Kādreiz tik populārā garo ziemas vakaru pavadīšanas nodarbe, pēdējā laikā sāk vairāk atgādināt kaut kādu piramīdas-vēstuļu (vai vēstuļu-piramīdas) shēmu - saštancē kartītes, nosūti 1000 firmām un nākamos 5 gadus viņu ofisa printeris atbildēs Tev ar to pašu.

Sirsnīgi. Un interesanti. Īpaši vērojot uz palodzēm /uzgaidāmajās telpās/, uz sekretāres galda izkārtotās saņemto apsveikumu izstādes. Kā nu kurš! Dažs noalgojis modernu mākslinieku, kurš laikam no bērnības neieredz Ziemassvētkus un, akadēmiju beidzot, apsolījās neizmantot krāsas (izņemot melno…). Cits uzskata, ka kioskā var nopirkt gana labas kartītes, jo svarīgākais ir uz viņas savākt visu, visu darbinieku parakstus.

Cilvēki izvēlas paņemt pastkartes tikai tad, ja tās viņiem patīk vai liekas svarīgas. Lielākā daļa nemaz neuztver pastkartes kā reklāmu. Cilvēki ņem tikai tās kartiņas, kas viņiem šķiet pievilcīgas.

Pretstatā tradicionālajiem mēdijiem, kur reklāma cilvēkiem tiek uzspiesta, pastkartes patērētājs izvēlas pēc savas brīvas gribas. Tas nozīmē, ka šāda veida reklāma tiek simtprocentīgi uztverta, turklāt pozitīvā veidā.

Pastkaršu reklāmā radošā lidojuma iespējas ir praktiski bezgalīgas – viss atkarīgs no tevis vai tavas reklāmas aģentūras. Uztaisi pastkartes, par kurām runā, kuras cilvēki dāvina, dod vai sūta viens otram!

Arī PSRS-valsts izmantoja jaungada kartiņas propagandai. Bet, vērojot vecās, Padomju laika kartiņas, rodas jautājums - ko tieši viņi te centās propagandēt? Bērnu (un zvēru) iesaistīšanu kosmosa izpētē? Personiskās lietošanas kosmosa kuģus? Ekstrēmos sporta veidus, sērfojot uz orbitālajām nesējraķetēm?

Atklātnes jeb pastkartes – tā sauktās atklātās vēstules – parādījās 19. gadsimta otrajā pusē, bet pilntiesīgi sevi pieteica 20.gadsimta sākumā, strauji iegūstot popularitāti. Apsveikuma kartīšu sūtīšana un ciešāku kontaktu uzturēšana sarakstoties ļoti ātri kļuva par tradīciju. Atklātnes tika sūtītas regulāri: visos svētkos, dzimšanas un vārda dienās, gan lai apsveiktu ar kādu notikumu, gan tāpat vien. Cilvēki ar pastkartēm sarakstījās vai ik nedēļu. Pastkartes veiksmīgi aizstāja pieklājības, cieņas izrādīšanas un pateicības vizītes. Bezgalīgi sveicieni, draudzības un mīlestības apliecinājumi, solījumi, atteikumi un skūpsti tajā laikā bira kā no pārpilnības raga. Ar pastkartēm varēja paziņot par ģimenes jaunumiem, tenkot, aicināt uz satikšanos un pat atzīties mīlestībā.

Skaidrojumi:

kartīte - карточка

  1. Pamazin. - karte. Lasītāja kartīte.
  2. Papīra vai kartona lapiņa, parasti kādiem datiem, informācijai. Kataloga kartītes. Rakstīt tautasdziesmas uz kartītēm. Tramvaja, trolejbusa kartīte - mēnešbiļete braukšanai ar tramvaju, trolejbusu.
  3. Atklātne; pastkarte; maza fotogrāfija. Aizsūtīt apsveikuma kartīti. Kartīšu komplekts.
  4. Dokuments ar taloniem, kas dod iespēju nopirkt preces to normētas sadales sistēmas apstākļos. Pārtikas kartīte. Maizes, sviesta kartīte.

atklātne - открытка

  1. Kartīte sūtīšanai pa pastu bez aploksnes; pastkarte. Saņemt atklātni.
  2. Kartīte (mākslas darba reprodukcija, fotogrāfija). Atklātņu komplekts.

pastkarte - открытка; почтовая карточка

1. Kartona kartīte īsai sarakstei. Saņemt, uzrakstīt pastkart

1 komentārs:

Anonīms teica...

Tā. Man vajag izdot pastkartes. Kāds zina kur un kā par cik to var izdarīt LV? Ja zina - mans e pasts: gurkjis@gmail.com